Foto’s

Video’s

De VTOI-NVTK is de vereniging voor toezichthouders in het onderwijs en de kinderopvang. In 2022 bieden zij hun leden maandelijks een online lunchbijeenkomst aan. Iedere keer staat één gast, één onderwerp centraal en ik leid het gesprek. De ene keer sprak ik met Eduard Postmes – Schmidt van Blikverruimers over het belang van diversiteit in de RvT, een andere keer met Anita van de Wal van Quatrospect over wat een zelfevaluatie voor een RvT kan betekenen. In de video hieronder zie je de aflevering met Hartger Wassink (De professionele dialoog) over het nut, de noodzaak en de toepassing van het toezichtkader.

Alle gasten van dit seizoen hebben met elkaar gemeen dat ze veel meer te vertellen hebben dan past in de drie kwartier die de lunchbijeenkomsten duurden. Aan mij de taak hen dus te beperken, maar in ieder geval wel dát te laten vertellen dat ze zéker kwijt wilden. Daarnaast probeer ik altijd het publiek de ruimte te geven vragen te stellen én hen van zich te laten horen via Mentimeter.

Alle afleveringen zijn terug te kijken op het YouTube-kanaal van de VTOI-NVTK.

In november 2021 vond het 12e Nationale Deltacongresplaats, waar ik de parallelsessie over Integraal Riviermanagement presenteerde. Een hybride setting: 100 deelnemers zaten in de zaal in het MECC, 200 deelnemers keken via een congresplatform mee. Zo’n hybride sessie is best lastig, want je hebt twee publieken (al bestaat dat meervoud niet), die je evenveel recht wilt doen. Maar om het publiek thuis aan te spreken, kijk je als presentator in de camera (en dus over het zaalpubliek heen) en om het publiek in de zaal aan te spreken, kijk je de zaal rond (maar mis je de connectie dus met het publiek thuis). Komt ook nog eens bij dat je beide groepen evenzeer de kans wilt geven mee te praten. We hebben uiteindelijk een mooi interactief programma ontworpen, waarin we het publiek (beide publieken) lieten kiezen welke inhoudelijke informatie ze wilden horen van de onderzoeker, waarin ze mee konden praten over de stellingen die we de gasten aan tafel ook voorlegden, en waarin plaats was voor muziek en poëzie.

Op 7 juni 2021 presenteerde ik vanuit Gooiland Theater in Hilversum de Energy Outlook Conferentie voor de Topsector Energie. Vijf interviews in een uur én publieksinteractie, over het thema ‘het onderbuikgevoel van de energietransitie’. Interessante inzichten over de waarde van conflict en de noodzaak om niet alleen in te zetten op technologie, maar ook op de mens, want die moet het uiteindelijk gaan doen.

Een talkshow vanaf locatie, waarvoor ik ook heb meegedacht over de opzet van het programma.

Het universiteitsfestival van de Universiteit van Amsterdam vond in 2021 geheel digitaal plaats. Een van de onderdelen was een dagelijkse talkshow, waarvan ik de aflevering over ‘Welzijn & Jezelf’ presenteerde. Ik had inspirerende gasten: oud-hockeyster en coach in self-leadership Carina Benninga, ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, internist-infectioloog Joost Wiersinga en emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij. Mijn uitnodiging, vooraf, aan de gasten was om vooral ook het gesprek met elkaar te voeren en niet alleen antwoord te geven op mijn vragen. Zoals je ziet, namen ze die uitnodiging aan! De opzet van het programma is ontwikkeld door Femke Ramaker en de productie lag in handen van D&B Eventmarketing.

Voor het consortium Geothermie Delft ontwierp ik het programma van en begeleidde ik een online informatiesessie waarin omwonenden en belangstellenden informatie kregen over een aardwarmtepomp die op de campus van de Technische Universiteit Delft gaat komen. We wilden er geen ’traditionele’ avond van maken, waarin er vooral veel en lang gepresenteerd wordt. Na een plenair begin konden de deelnemers kiezen: of in de hoofdsessie blijven om meer te weten te komen over de ‘aardse’ zaken (hoe ziet het eruit?, hoeveel overlast ga ik ervaren?, krijgt mijn huis ook een aansluiting op deze energiebron?) of naar een andere ruimte om meer te horen over de wetenschappelijke onderzoeken die naar dit project gedaan gaan worden. Tot slot kwam iedereen nog bij elkaar om te horen over het proces en de communicatie rondom dit project. De bezoekers stonden centraal bij deze sessie. We boden ze de mogelijkheid om hun vragen te stellen via de chat en er was altijd iemand die vanuit zijn of haar expertise de vraag kon beantwoorden.

In deze korte reportage van Robert Daverschot worden Esther van Rijswijk, Hadassah de Boer, Inge Diepman en ik geïnterviewd over het dagvoorzitterschap als vrouw. Maakt het wat uit om vrouw te zijn?